ظهور رهبران سمی در سازمان‌ها

در دنیای امروز شاهد افزایش رهبران و محیط‌های کاری سمی هستیم. به نظر می‌رسد تمایل داریم نوع خاصی از رهبران را انتخاب یا دنبال کنیم. ما روان‌پریشان، خودشیفته‌ها، زورگویان و مستبدهایی را استخدام و ارتقا می‌دهیم که تنها به منافع خود می‌اندیشند.

تاثیر بلندمدت آن‌ها می‌تواند به سازمان‌ها (و حتی کشورها) آسیب جدی وارد کند و حتی آن‌ها را نابود سازد. بسیاری از افراد به راحتی این رهبران سمی و آسیبی که می‌زنند را می‌بخشند، چرا که موفقیت آن‌ها را تنها بر اساس مسائل مالی می‌سنجند یا به دلیل جذابیت و سرگرم‌کنندگی کاذبی که به سازمان می‌آورند، آن‌ها را تحمل می‌کنند.

 

محیط‌های کاری سمی را می‌توان با ویژگی‌های زیر شناخت:

فقط چوب و هیچ هویجی: مدیریت تنها بر اشتباهات کارمندان و رفع مشکلات تمرکز می‌کند و به ندرت برای کارهای درست بازخورد مثبت می‌دهد. در بهترین حالت، عملکرد عالی‌ به پاداش‌های کمی می‌رسد و بقیه با تنبیه روبرو می‌شوند.
حکومت زورگویان: مدیریت یا مستقیماً کارمندان را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد یا در صورت بروز چنین رفتارهایی در میان کارکنان، آن‌ها را تحمل می‌کند.
از دست دادن جنبه انسانی: به افراد به جای دارایی باارزش، به عنوان اشیاء یا هزینه نگاه می‌شود و دغدغه کمی برای رضایت و رفاه آن‌ها وجود دارد. رهبران فاقد دلسوزی و همدردی نسبت به کارمندان هستند.

رهبری سمی یک پدیده رو به رشد و پرهزینه است. تئو ولدمن از دانشگاه ژوهانسبورگ به تازگی مطالعه‌ای در مورد رشد و تأثیر رهبری سمی بر سازمان‌ها منتشر کرده است. او معتقد است که «شیوع رهبری سمی در سازمان‌های سراسر جهان در حال افزایش است». ولدمن می‌گوید شواهد حکایتی و پژوهشی نشان می‌دهد که از هر پنج رهبر، یک نفر سمی است و تحقیقات او حاکی از آن است که این رقم به نزدیک سه نفر از هر ده رهبر نزدیک‌تر است.

بر اساس نظرسنجی انجام‌شده توسط مؤسسه «آزار و اذیت در محل کار» در سال ۲۰۱۰، ۳۵ درصد از نیروی کار آمریکا (یا ۵۳.۵ میلیون نفر) مستقیماً با آزار و اذیت – «سوءرفتار مکرر توسط یک یا چند کارمند که به شکل توهین کلامی، تهدید، ارعاب، تحقیر یا خرابکاری در عملکرد کاری باشد» – مواجه شده‌اند، در حالی که ۱۵ درصد دیگر گفته‌اند که شاهد آزار و اذیت در محل کار بوده‌اند. تقریباً ۷۲ درصد از این آزاردهندگان، رؤسا هستند.

ژان لیپمن-بلومن، نویسنده کتاب «جذبه رهبران سمی» می‌گوید که یک رهبر سمی را می‌توان با رفتارهای زیر مشخص کرد:

رهبران سمی قدرت سازمان خود را تحلیل می‌برند. تقاضای وفاداری آن‌ها باعث می‌شود کارمندان از اینکه کاری انجام دهند که رهبر آن را اشتباه می‌داند، بترسند. در این جو دلسردکننده و غیرانسانی، رهبر سمی ممکن است سازمان را به فلج یا بدتر از آن سوق دهد.

رهبران سمی اغلب خودشیفته‌های افراطی هستند. توماس چاموروو-پرموزیک به این سوال پرداخته است که «چرا ما عاشق خودشیفته‌ها هستیم؟». او معتقد است که خودشیفته‌ها، هر چقدر هم که برخی از آنها پربازده باشند، «اثرات انگلی بر جامعه دارند». او می‌گوید: «وقتی در راس شرکت‌ها قرار می‌گیرند، کلاهبرداری می‌کنند، کارمندان را دلسرد می‌کنند و ارزش سهام را کاهش می‌دهند. وقتی در راس کشورها قرار می‌گیرند، فقر، خشونت و نرخ مرگ و میر را افزایش می‌دهند».

آلن گلدمن، نویسنده کتاب‌های «رهبران مخرب و سازمان‌های ناکارآمد» و «تغییر رهبران سمی» معتقد است که «رفتار بسیار بد در راس سلسله مراتب سازمانی معمولاً مانند ذخایر طلا در فورت ناکس محافظت و تقویت می‌شود».

چالش مربیان

در دو دهه گذشته که به عنوان مربی اجرایی کار کرده‌ام، بیشتر با مدیران ارشد و مدیران عامل در سازمان‌های دولتی و خصوصی کار کرده‌ام، سهم نامتناسبی از رهبران سمی را دیده‌ام که علیرغم تمام دانسته‌های ما در مورد آنچه رهبری خوب را تشکیل می‌دهد، به ویژه با اشاره به هوش عاطفی، فروتنی و دلسوزی، به کارمندان و سازمان‌های خود آسیب می‌رسانند. کار با رهبران سمی و کسانی که با آنها کار می‌کنند، چالشی واقعی برای مربیان است – چالشی که سطح موفقیت را بالا می‌برد.

در اینجا چند مورد از چیزهایی که از تجربیاتم آموخته‌ام آورده شده است:

شیوع رهبران سمی در سازمان‌های سیاسی، تجاری و اجتماعی ما به یک مشکل جدی تبدیل شده است که به سطح پایین اعتماد مردم به رهبری کمک کرده است. قبل از اینکه افراد و سازمان‌های بیشتری آسیب ببینند، باید اقدامی انجام شود.

منابع

این مقاله ترجمه از سایت فدراسیون جهانی کوچینگ ICF است نویسنده مقاله ری ویلیامز است.

“ری ویلیامز، رئیس شرکت Ray Williams Associates است، که یک شرکت مستقر در ونکوور است و خدمات آموزش رهبری، کوچینگ اجرایی و سخنرانی ارائه می دهد. ری همچنین نویسنده کتاب های “شکستن عادت های بد” و “برتری رهبری” و نویسنده مشارکت کننده در پرفروش ترین کتاب “آماده، هدف، نفوذ” است. او را می توان از طریق ایمیل ray@raywilliamsassociates.com پیدا کرد و می توانید او را در توییتر با نام @raybwilliams دنبال کنید. برای خواندن بیشتر در مورد رهبری و کوچینگ رهبران خودشیفته، کتاب جدید ری با عنوان “چشم طوفان: چگونه رهبران آگاه می توانند محیط های کاری آشفته را متحول کنند” را بخوانید.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *